Jelentősen változtak a végrehajtás szabályai 2023. január 1-jétől

2023.01.02

Az új szabályozás szerint már nem az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegéhez igazodik a munkabérből és pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt összegől történő levonás, hanem a Vht-ben meghatározott konkrét összegekhez.


A jelenlegi szabályozás szerint mentes a végrehajtás alól a havonta kifizetett munkabérnek az a része, amely nem haladja meg a 60 ezer Ft-ot (kivéve gyermektartásdíj és szüléssel járó költség végrehajtása); s korlátozás nélkül végrehajtás alá vonható a havonta kifizetett munkabérnek az a része, amely meghaladja a 200 ezer Ft-ot. Ezek az értékhatárok korábban az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegében és annak ötszörösében kerültek meghatározásra.


Ugyanakkor a pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt, természetes személyt megillető pénzösszegnek mentes a végrehajtás alól az a része, amely nem haladja meg a 60 ezer Ft-ot (kivéve gyermektartásdíj és szüléssel járó költség végrehajtása), s korlátlanul végrehajtás alá vonható a 200 ezer Ft feletti összeg, míg az ez alatti összegből a 60 ezer Ft és a 200 ezer Ft közötti rész 50%-a vonható végrehajtás alá. Itt korábban szintén az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegében és annak négyszeresében volt meghatározva az értékhatár.


A cikk tájékoztató jelleggel készült, nem minősül egyedi ügyre alkalmazható hivatalos jogi véleménynek vagy jogi állásfoglalásnak. A Kozák Ügyvédi Iroda a jelen cikk egyedi ügyben történő felhasználásáért a jogi felelősségét kizárja.